sâmbătă, 29 decembrie 2012

Curgerea lumilor


Era un ritual dar atunci nu stia – portia de singuratate care se cerea din cind in cind, la lumina slaba a veiozei glob pamintesc, linga cartile aliniate pe rafturi, in seara calma care se adauga firesc visarii.

Copilul deschidea usa camerei sale si inainte de a intra anunta – “15 minute”. Usa se inchidea in urma sa incet, fara zgomote inutile. Odata unul din parinti intrebase: “Ce faci tu acolo, pe intuneric, numai cu veioza aprinsa?”. Copilul si-a privit serios parintele si a raspuns simplu “Ma gindesc”. “La ce?”. Asta era o intrebare la care era greu de raspuns, copilul nu avea niciodata raspunsul potrivit “Nu stiu…la de toate…” Parintii ridica usor din umeri - un copil pe care ei nu il inteleg. Copilul stie.

Usa inchide un univers si face loc altuia. In penumbra dulce a camerei ochii copilului se deschid – copilul vede universul, lumile care merg impreuna cu noi, dincolo de noi sau niciodata cu noi. Lumile acelea sint fantastice, lumile care uneori se vad iar alteori numai se simt. Lumile curg una pe linga alta sau una prin alta intr-o alunecare uriasa al carei zgomot nu exista dar se simte. Miscarea celesta, unica, de o energie imensa aprinde lumini de magnifica fascinatie in ochii copilului. Copilul vede, copilul simte; vederea curgerii incete a lumilor naste o vibratie pe care o resimte ca pe un freamat, o bucurie, uneori ca pe o teama. Cum sa explice bucuria acestei nemaiintilnite vederi, incercarea de a o pricepe, linistea pe care o dobindeste privind. Cum sa explice? Din cite cuvinte exista pe care sa le ia ca sa deseneze dimensiunea umana a implinirii pe care o simte privindu-si locul modest in lumile acestea toate in a caror separare se vede tesatura curgerii divine care le uneste. Cum sa explice?

Uneori lumile nu se vad ci se simt. Cit de puternica senzatie! Cum bate inima pricepind ritmul lumilor, cum se deschide undeva in adincul perceptiei sale o poarta veche, lesne de recunoscut, poarta de lumina si caldura, poarta de amintiri ancestrale, de senzatii stravechi, de pricepri fara vorbe – idiom stravechi, niciodata pierdut. Cum sa explice? Cum sa puna, in atit de putine cuvinte, plinatatea , nelinistea si mirarea fara margini pe care curgerea imensa si lenta a lumilor i-o da? Cum sa explice? Cum sa spuna cit de teama ii este faca pasul inainte, sa mearga mai departe, sa se afunde in curgerea aceea a vietii si cit de mult isi doreste sa o poata face. Stie ca inca e prea mic, inca e copil, curgerea aceea l-ar ameti, l-ar pierde poate. Dar cindva, intr-o zi, poate… Pina atunci creste purtind in piept dorul acela inexplicabil, tinjirea aceea a lumii nespuse, a curgerii imense, a lumilor vietii.

Mama o intreaba uneori : “Ce faci tu acolo, pe intuneric, numai cu veioza aprinsa?”. Fetita o priveste serios raspunzind “Ma gindesc”. “La ce?”. Asta e o intrebare grea, copilul nu avea niciodata raspunsul potrivit “Nu stiu…la de toate…” Parintii ridica usor din umeri - un copil pe care ei nu il inteleg. Copilul stie, ridica usor din umeri, usor de tot, ca un oftat inexistent – ea stie ca ei nu pot intelege.

6 comentarii:

  1. Lumi,

    complicat de frumos scrii! Am recunoscut senzatii atit din copilaria mea, cit si a picilor mei desi tu te ridici din real. Ce lipseste din tabloul tau este frica. Apare si ea la un moment dat, dar da, e mai bine sa o ignori, atunci se duce.

    Ador formatul finalului!
    Cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) saru'mina Gabriela, m-am naravit sa-mi pun visarile in scris - e o terapie fantastica iar atunci cind si altii se regasesc in ce scrie acolo - atunci e perfect, e superb!

      Ștergere
  2. Mi-a placut povestea! Felicitari!
    In prag de An Nou va doresc sa aveti numai bucurii! La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Sa vina 2013 si sa vina asa cum trebuie! :) La Multi Ani si un strop de scris!

      Ștergere
  3. Acum (in 2013)am reusit sa citesc randurile tale...si ma bucur. Le consider cadoul tau de An Nou.Si,cum spunea Gabriela, iti multumesc pentru retrairile din sufletul meu! Te imbratisez cu tot dragul si/ti doresc un an 2013 plin de inspiratie! Lili

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Lili si sa stii ca reintilnirea cu tine dupa atitia ani este una din bucuriile anului care tocmai a trecut! Sa avem parte de multe bucurii!

      Ștergere